فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق پزشکی
پیاپی 26 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیمین اسمعیل پورزنجانی، نصرالله شادنوش*، زهره خوش گفتار، سهیلا مشعوف، احسان شمسی گوشکی صفحه 11

    محور مباحث در کدهای اخلاق حرفه ای پرستاری، مراقبت یا به عبارتی اخلاق در مراقبت های بالینی است، در حالی که محور مباحث در کدهای اخلاق دانشجویان پرستاری، آموزش است. به نظر می رسد تدوین کدها یا آیین های اخلاقی دانشجویان پرستاری با مضمون اخلاق در محیط های آکادمیک و آموزشی، شبیه به آنچه اکثر دانشکده های پرستاری کشورهای دیگر برای دانشجویان خود تدوین کرده و به عنوان راهنمای عملکردی به آن ها آموزش داده و ایشان را بر آن اساس مورد ارزشیابی اخلاقی قرار می دهند، لازم می باشد. در واقع این کدها راهنمایی برای توسعه فردی پایه های اخلاقی در دانشجویان پرستاری بوده و حتی نبایستی به شدت به محیط دانشگاهی یا بالینی آن ها محدود شوند، چراکه می توانند به جامعیت فردی و حرفه ای ایشان کمک نمایند.

    کلیدواژگان: کدهای اخلاقی، دانشجوی پرستاری، اخلاق آکادمیک
  • شیما طباطبایی، محمود عباسی صفحه 31
    امروزه مفهومی که از واژه «پزشک خوب» در ذهن تداعی می گردد، اغلب با پیامدهای درمانی برای بیمار، توانایی پزشک در پیروی راهنماهای عملی طبابت کلینیکی و مزیت اقتصادی پزشک پیوند دارد. در قرن حاضر، کمال در حرفه پزشکی و عملکرد کلینیکی، ماهیتی چالش برانگیز است، اگرچه رعایت قواعد و تکنیک های کلینیکی برای تعهد حرفه ای مهم هستند، ولیکن جایگاه اندکی در رشد ویژگی های شخصیتی و حرفه ای پزشک دارند. البته پزشکان فرصت دارند تا از طریق پذیرش یک اخلاق حرفه ای مبتنی بر فضیلت، مجددا تعهد به بیماران و عملکرد حرفه ای خود را تثبیت نمایند. فضایل اخلاقی ویژه ای وجود دارند که در بهبود عملکرد کلینیکی پزشک نقش حیاتی دارند.
    در این مقاله، به دوازده فضیلت اخلاقی مختص حرفه پزشکی و همچنین فضایل اخلاقی محوری در ارائه خدمات کلینیکی، پرداخته شده است.
    فهرست نمودن و تاکید بر این فضایل اخلاقی به عنوان یک هدف ایده آل، پزشکان را به تکاپو برای کسب این فضایل ترغیب نماید، چراکه از طریق همین فضایل اخلاقی است که ارزش هایی چون: احترام به بیمار، عزت و احترام به حرفه پزشکی، اعتماد بیمار به پزشک وکمال و بی نقصی حرفه و تخصص های پزشکی ارتقا می یابند.
    کلیدواژگان: مراقبت کلینیکی، فضایل اخلاقی، آموزش پزشکی
  • مسعود بهرامی، سمیه دهقانی، مریم اقبالی، رضا دریا بیگی صفحه 47
    مقدمه
    نتایج مطالعات محدود مربوط به تاثیر برنامه های ارتباطی آموزشی بر رضایتمندی بیماران از کنترل درد در تحقیقات قبلی ضد و نقیض بوده است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر یک برنامه مراقبتی جامع مبتنی بر ارتباط و آموزش به بیمار بر رضایتمندی بیماران مبتلا به سرطان از کنترل درد بعد از عمل جراحی بود.
    روش
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی دو گروهی با طرح قبل و بعد است که در بیمارستان سیدالشهداء وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1389 انجام شد. 70 بیمار به صورت تصادفی در یکی از دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. مداخله شامل آموزش قبل از عمل، ارتباط بعد از عمل و پایش درد توسط پرستار بود. از پرسشنامه نتایج بیمار جامعه درد آمریکا برای سنجش رضایتمندی بیماران از برنامه بکاررفته برای کنترل درد استفاده شد.
    یافته ها
    مقایسه میانگین اختلاف نمره رضایتمندی کلی از کنترل درد و رضایتمندی از کنترل درد توسط پرستار نشان داد که بین دو گروه تفاوت معناداری وجود داشت (05/0p<)، به عبارت دیگر در گروه آزمون رضایتمندی کلی از کنترل درد و رضایتمندی از کنترل درد توسط پرستار بالاتر از گروه کنترل بود.
    بحث: یافته های پژوهش حاضر حاکی از تاثیر مثبت برنامه مراقبتی بر رضایتمندی کلی از کنترل درد و رضایتمندی از کنترل درد توسط پرستار است. لذا می توان برنامه آموزشی ارتباطی مذکور را که شیوه ای آسان، ارزان قیمت، قابل اجرا، ایمن و موثر است را جهت ارتقای رضایت بیماران بعد از عمل جراحی بکار بست.
    کلیدواژگان: پرستار، درد، جراحی، آموزش به بیمار، ارتباط، کنترل درد، کارآزمایی بالینی، سرطان، رضایتمندی
  • تابنده صادقی، ناهید دهقان نیری، عباس عباس زاده * صفحه 69

    زمانی که شخصی تحت عمل جراحی است، خانواده و دوستان او ساعت ها را نگران و آشفته سپری می کنند. درک تجربیات اعضای خانواده توسط پرستاران، می تواند آن ها را در ارائه بهتر مراقبت خانواده محور که یکی از اهداف اصلی مراقبت کل نگر است یاری نماید، لذا این مطالعه با هدف توصیف تجربه اعضای خانواده از مفهوم حمایت در زمان انتظار برای جراحی عضو خانواده انجام شد. در این مطالعه کیفی، 17 عضو خانواده، در حالی که منتظر عمل جراحی بیمار خود بودند به روش نمونه گیری هدفمند و نظری انتخاب شدند. تحقیق در بیمارستان علی بن ابیطالب وابسته به دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شد. روش جمع آوری داده ها مصاحبه های نیمه ساختاریافته بود و داده ها با روش تحلیل محتوای کیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    تجزیه و تحلیل داده ها منجر به ظهور چهارطبقه «مصادیق حمایت»، «ضرورت حمایت»، «مجاورت فیزیکی» و «تعامل» گردید. یافته های این مطالعه، ارائه دهنده یافته های جدیدی در زمینه تجربه اعضای خانواده از حمایت در این موقعیت بود که می تواند به کارکنان نظام سلامت به ویژه پرستاران کمک نماید تا درک بیشتری نسبت به این موضوع پیدا کرده و منجر به تسهیل این فرآیند شوند.

    کلیدواژگان: انتظار، جراحی، خانواده، پرستاری، تحلیل محتوا
  • سمیه محمدی نافچی، فریبا برهانی، مصطفی روشن زاده * صفحه 91

    دیسترسی اخلاقی یکی از مسائل اخلاقی شایع در حرفه بهداشتی است که می تواند عواقب متفاوتی را برای پرستاران به دنبال داشته باشد. یکی از مسائلی که می تواند بر شدت این پدیده و همچنین واکنش پرستاران نسبت به آن تاثیر داشته باشد توانمندی آن ها در محیط های کاری است، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین دیسترس اخلاقی و توانمندی محیطی در پرستاران صورت گرفته است. واحدهای مورد پژوهش 300 نفر از پرستاران بیمارستان های آموزشی شهر کرمان بودند که به روش سهمیه ای و مطابق با معیارهای ورود انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده پرسشنامه 21 سوالی دیسترس اخلاقی کورلی و پرسشنامه 30 سوالی توانمندی محیطی راندولف و بلانچارد بود. داده ها پس از جمع آوری توسط نرم افزار Spss 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و از آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی استفاده شد. نتایج حاکی از وجود ارتباط معنی دار معکوسی بین شدت و تکرار دیسترس اخلاقی و توانمندی محیطی در پرستاران بوده است (05/0>P). میانگین شدت دیسترس اخلاقی 3 (دامنه5-0) و میانگین تکرار دیسترس اخلاقی 44/2 (دامنه 5-0) بوده است. میانگین توانمندی محیطی پرستاران نیز 65/4 (دامنه 7-1) محاسبه شده است. وجود ارتباط منفی معنی دار بین متغیرهای موجودحاکی از آن است که با توانمندکردن هرچه بیشتر پرستاران در محیط های بالینی می توان دیسترس اخلاقی آن ها را کاهش داده و از بروز پیامدهای ناخوشایند آن جلوگیری نمود. این خود لزوم توجه به امر برنامه ریزی در زمینه توانمندسازی هرچه بیشتر پرستاران در محیط های بالینی را آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: دیسترس اخلاقی، توانمندی محیطی، پرستاران، نارضایتی از حرفه
  • مریم اکبری، شهرام یزدانی، عباس مکارم، احسان شمسی گوشکی، نصرالله شادنوش، مهدی ابراهیمی صفحه 115
    آموزش نیروی انسانی کارآمد و موثر، بر پایه یک نظام دارای ساختار محکم و مبانی عالی تربیتی ممکن خواهد بود. ضرورت تعالی معرفتی و رفتاری نیروی انسانی، دغدغه اصلی مدیران آموزشی در برنامه های تعالی سازمانی است. شناخت عوامل ارتقای معرفتی و رفتاری امری ضروری ست. معنویت به عنوان عامل تکمیل کننده و معنادهنده بخش های گوناگون زندگی انسان می باشد. با توجه به اهمیت معنویت و تعالی معرفتی و رفتاری در آموزش عالی، لذا در این پژوهش با مرور متون به روشی نظام مند برای آگاهی از جدیدترین اطلاعات در مورد مفهوم معنویت و تعالی معرفتی و رفتاری در نظام آموزش عالی پرداخته ایم. نتایج نشان می دهد که معنویت سبب بروز ویژگی هایی در انسان می شودکه در تعالی او به خصوص در آموزش تاثیر به سزایی دارد. برنامه ریزی آموزشی مبتنی بر معنویت در جهت تعالی معرفتی و رفتاری نیروی انسانی امری ضروری است.
    کلیدواژگان: معنویت، تعالی رفتاری و معرفتی، آموزش عالی، برنامه ریزی آموزشی
  • فریبا برهانی، عباس عباس زاده، منصور عرب، مطهره فرامرز پور صفحه 135
    به عنوان ، ، ، به وجود که منجر به استرس فیزیکی و روحی می گردد و بر کاهش کارایی پرستاران تاثیرگزار است. مطالعه توصیفی مقطعی حاضر با هدف تعیین دیسترس اخلاقی بر روی 110 نفر از پرستاران بیمارستان آموزشی شهر جیرفت انجام شد. در این پژوهش از پرسشنامه استاندارد 38 سوالی دیسترس اخلاقی کورلی با روایی و پایایی محاسبه شده به ترتیب 88% و 94% استفاده شد. نتایج با نرم افزار spss18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میانگین نمره شدت دیسترس (5/3) (از کل 6-0) و میانگین فراوانی دیسترس (7/2) (از کل 6-0) در واحدهای مورد پژوهش گزارش شد. یافته ها نشان دهنده آن است که بین میانگین نمره شدت دیسترس با ویژگی های دموگرافیک آنان رابطه معنی داری وجود نداشت. در ضمن بین میانگین فراوانی دیسترس اخلاقی با متغیرهای «بیمارستان محل خدمت و بخش محل خدمت» رابطه معنی داری وجود داشت.
    با توجه به این که سطح دیسترس اخلاقی از حد متوسط بالاتر بود، لزوم توجه مدیران به اجرای برنامه های آموزشی در مورد مباحث اخلاقی با هدف شناسایی علائم دیسترس اخلاقی و عوامل موثر بر آن توصیه می شود.
    کلیدواژگان: دیسترس اخلاقی، پرستاران، اخلاق در پرستاری
  • اکبر درخشان، محمدرضا دارابی، معصومه سعیدی، محمدعلی کیانی صفحه 159
    مقدمه
    شناخت ویژگی های مطلوب یک مدرس اهمیت بالایی دارد، زیرا این خصوصیات می تواند موجب تسهیل فرآیند آموزش شده و حتی نقص کتب درسی و کمبود امکانات آموزشی را جبران کند. شناخت این ویژگی ها به مدرسین کمک می نماید تا برنامه ریزی آموزشی مناسب تری انجام داده و بهتر به اهداف آموزشی از پیش تعیین شده دست یابند. این پژوهش با هدف «بررسی نظرات اساتید دانشگاه علوم پزشکی مشهد در مورد معیارهای یک استاد خوب دانشگاهی» انجام شد.
    روش
    در یک بررسی مقطعی و توصیفی تحلیلی 240 نفر از اساتید که به روش طبقه ای و تصادفی ساده انتخاب شده بودند، پرسشنامه را تکمیل نمودند. اطلاعات توسط spss11.5 با آزمون های توصیفی تحلیلی مناسب آنالیز شد.
    یافته ها
    میانگین سنی اساتید 8.014+45.13 بود. معیارهای اعضای هیات علمی برای یک استاد خوب به ترتیب شامل: دانش پژوهی، مهارت ارتباطی، مهارت تدریس، مهارت ارزشیابی دانشجویان، سپس ویژگی های ظاهری اساتید بود. آزمون ANOVA نشان داد بین متغیرهای سابقه کار، رتبه و موقعیت اجتماعی رشته تحصیلی اساتید و اولویت حیطه های مهارت ارتباطی، دانش پژوهی، روش تدریس، ارزشیابی و ویژگی های ظاهری اساتید معنی دار است (p<0.05). آزمون t نشان داد ارتباط بین داشتن اوقات فراغت و اولویت حیطه دانش پژوهی، مهارت ارتباطی و ارزشیابی رابطه معنی دار آماری موجود بود (p<0.05). همبستگی سن اساتید و اولویت دانش پژوهی (p=0.000 و r=-0.337) و ویژگی های ظاهری اساتید (p=0.000 و r=-0.248) معنی دار و معکوس بود.
    نتیجه گیری
    مقایسه نظرات اساتید بیانگر همسویی در تعیین معیارهای یک استاد خوب می باشد. اولویت دادن به حیطه دانش پژوهی و مهارت ارتباطی استاد، بیانگر اهمیتی است که این قشر برای تعامل با دانشجویان به عنوان پیش زمینه تعلیم و تربیت قائل شده اند.
    کلیدواژگان: ویژگی استاد خوب، روش تدریس، دانش پژوهی، شخصیت فردی، مهارت ارتباطی
|
  • S.Esmaeilpour Zanjani, N.Shadnoosh, Z.Khosh Goftar, M.Arab, S.Mashoof, E.Shamsi Gooshki Page 11

    The substantial issue of the discussions about the professional nursing ethics is care or in other words, the ethics of care is the most considerable underpinning for nursing ethics. Meanwhile for nursing students, ethical issues around education are more important component of the codes of ethics. Like nursing schools in some of other countries, it seems that developing nursing students’ code of ethics in Iranian academic settings and educational fields is essential. So students would be evaluated based on those ethical codes of conduct. In fact such cods are guides for moral development of nursing students and their content and scope should not be limited only to academic or clinical environments and would be helpful for personal and social enhancement of the professional aspects of the nursing students’ life.

    Keywords: Code of ethics, Nursing student, Academic ethics
  • Sh.Tabatabaee, M.Abbasi Page 31
    Now a days the meaning of “good physician’’ are often come to mind with patient curing results, practice under clinical and practical guidelines, and physician economic benefits. The integrity of the medical profession and clinical practice is challenged. Following rules and clinical techniques are important for professionalism but not in fostering physician’s character. The physicians have an opportunity to prove their commitment to both their patients and their practice through acceptance of a virtue-based ethic.There are some virtues that are vital for physicians to improve their clinical practice.In this article, we describe 12 central virtues for clinical physicians. Listing the virtues and emphasis on virtue ethics as an ideal end encourages doctors to earn these virtues.By theses specific virtues, values like respect to patients, respect to physician, trust of patients to doctor and finally integrity of medical practice would be enhanced.
    Keywords: Virtue, Clinical Practice, Medical Education
  • M.Bahrami, S.Dehgani, M.Eghbali Page 47
    Introduction
    Research results regarding the effect of communicative educative programs on patients’ satisfaction from pain control are very limited and also controversial. The aim of this study was therefore to investigate the effect of a comprehensive program consisting of communication and education on patients ‘satisfaction from pain management following cancer surgery.
    Material And Methods
    This clinical trial had a pre- post design with an intervention and control group which was conducted in Sayyed- Al-Shohada Hospital of Isfahan University of Medical Sciences in 2011. 70 patients were selected based on the inclusion criteria and randomly allocated to either an intervention or control group. The intervention consisted of pre-operative education, post-operative communication and pain assessment. Data were collected using American Pain Society-patient outcome questionnaire, which measured patients’ satisfaction from pain management.
    Results
    Comparing patients’ satisfaction general mean differences and patients ‘satisfaction from nurses mean differences regarding pain control showed statistically significant differences between two groups (P<0.05). In other words, in the intervention group, the mean scores of patients’ satisfaction in general and patients’ satisfaction from nurses regarding pain control was significantly higher than the control group.
    Discussion
    Research findings show that the program consists of education and communication has a positive effect on cancer patients’ satisfaction in general and from nurses in specific regarding pain control. Therefore this program which is nearly easy to implement, cost–effective and safe can be used to effectively alleviate pain following cancer surgery.
    Keywords: Nurse, Pain, Surgery, Patient education, Communication, Pain management, Clinical trial, Cancer, Satisfaction
  • T.Sadeghi, N.Dehghan, Nayeri, A.Abbaszadeh Page 69

    When a person is undergoing a surgery, family and friends spend hours worrying and upset. Understanding what the family members are experiencing by nurses could help them provide better family centered care, which is an important goal of holistic care. Thus, this study aimed to explain support from perspective families of patients undergoing surgery. In this qualitative study, 17 family members were selected by purposive and theoretical sampling while they were waiting for patients, surgery. The study took place at university medical center hospital in an urban area of Iran. Semi structured interviews were held for data collection and date were analyzed using content analysis approach.Data analysis led to the development of four main themes; ‘different types of support’, ‘necessary support’, ‘physical proximity’, and ‘interaction’. This study presented new findings in the family members’ experiences, which can help healthcare professionals; especially nurses to better understand the subject and better facilitate the process.

    Keywords: Waiting, Surgery, Family, Nursing, Content analysis
  • S.Mohammadi Nafchi, F.Borhani, M.Roshanzadeh Page 91

    Moral distress is one of the ethical problems in Care - Health professional that can will be various affected in on nursing. One of subject that can on intensive of moral distress and response of nursing the effect is them empowerment in the work environment. So this study has been aimed to determine the relationship between moral distress & Empowerment environment for nurses. The present association study has been made on 300 nurses in teaching hospitals of Kerman. Units of study were selected according to a quota method and inclusion criteria. Data collection tools included a questionnaire of 21 questions of moral distress corly and questionnaire of 30 questions of environment empowerment Randolph and Blanchard. The data collected were analyzed by the software Spss16 and using descriptive and inferential statistics. The results showed a significant negative correlation between the severity & frequency of moral distress & environmental empowerment of the nurses (p<0.05). The mean severity of Moral distress were 3 (range 0-5) and mean frequency of moral distress 2.44 (range 0-5). Average empowerment environment was calculated for nurses 4/65 (range 1-7). A significant negative correlation between the variables implies that enabling a more moral distress of nurses in clinical settings can reduce their risk of unpleasant consequences that should be avoided. This attention to the planning empowers nurses in clinical settings to detect.

    Keywords: Moral distress, Environmental empowerment, Nurse, Job dissatisfaction
  • M.Akbari Lakeh, Sh.Yazdani, A.Makarem, E.Shamsi Gooshaki, N.Shadnoosh, M.Ebrahimi Page 115
    Efficient and effective manpower training, based on a foundation with strong structure and educational excellence basis, will be possible. Essentiality of human power cognitive and behavioral excellence is the main concern of education management in organizational excellence programs. Knowing the cognitive and behavioral factors is necessary. Spirituality is a factor of complement and mean of human life’s various sections. Then due to the importance of spirituality and cognitive and behavioral excellence in higher education in this research we studied these two concepts by systematic review method for gathering the newest information. Results show that, spirituality causes characteristics which lead to excellence especially in education. Spirituality based educational planning, in human power cognitive and behavioral excellence is essential.
    Keywords: Spirituality, Cognitive, behavioral excellence, Higher education, Educational planning
  • F.Borhani, A.Abbaszadeh, M.Arab, M.Faramarzpor Page 135
    Moral distress is described as discomfort or a state of mental imbalance as a result of lack of proper moral action in spite of obstacles such as lack of time sufficient to official opposition superior of medicine limitations, which is policies institution and Ethical interpersonal, or a belief created stress can lead to physical and psychological affect nurses and the performance is reduced. Cross - sectional study aimed to determine the moral distress of nurses in 110 hospitals was carried out of Jiroft. The standard questionnaire of 38 questions of moral distress corly reliability and validity were used to calculate the 88% and 94%. Results were analyzed with the software spss18. Distress intensity (5/3) (total 6-0) and distress frequency (7/2) (6-0 total) were reported in units of study. The findings indicate that the intensity of distress was significantly related to their demographic characteristics. The international distress frequency a variable "hospital service and place of service", there was a significant relationship. Since Distress levels were higher than average, the need for manager's more attention to apply and accomplish training programs about ethical topics and identifying the signs and effects of moral distress and causes and factors effective on this issue demands more discussion.
    Keywords: Moral distress, Nurses, Ethic in nursing
  • A.Derakhshan, Mr.Darabi, M.Saeedi, Ma.Kiani Page 159
    Introduction
    Understanding the characteristics of a good teacher is very important of other factors cognitive such as learning or pervasive is ahead. Because of these characteristics can be facilitated the learning process and compensated the defect of textbook and lack of education. Understanding these factors will help teachers to do a better educational planning and better educational objectives have been developed for determining the achieved before. This study aims to "Study Professor’s Opinion of Mashhad University of Medical Sciences about the Criteria for a Good Professor" was performed.
    Materials And Methods
    In a descriptive cross-sectional study, 240 professors of Mashhad University of Medical Sciences, whom were the randomization and stratified, completed questionnaire. Data were analyzed by spss11.5 and appropriate analytic tests.
    Results
    The mean age of the professors was 45.13+8.014. The priority of Criteria’s professors for a good professor was: knowledge-seeking, communication skills, teaching method, evaluation skills, then the personal characteristics and appearance. ANOVA test showed there is a significant correlation between the variables: experience, academic rank and prestige social and priority areas: communication skills, knowledge-seeking, teaching method, evaluation skills and personal characteristics of professors (p<0.05(. T-test showed there is the significant relationship between having leisure time and priority of scholarship, communication skills and evaluation skills of teachers (p<0.05(. Correlation between age and priority scholarship (r=-0.337 & p=0.000(and physical characteristics (r=-0.248 & p=0.000(of professors is significant and reverse.
    Conclusions
    Compare opinions of different mojors professors is expressed sympathy of criteria about a good professor. Giving priority to knowledge-seeking and communication skills by professors, indicating the importance of this group to interact with the students as the backgrounds of education have distinguished.
    Keywords: Characteristics of a good professor_Teaching Method_Knowledge_Seeking_Personal characteristic_Communication skills